Vykortskavalkad

2011-10-27

Med anledning av kyrkans 100-årsjubileum visar vi här några vykort som tagits fram under de gångna åren:

Detta är sannolikt det första vykortet på kyrkan. Det är poststämplat torsdagen den 4 januari 1912, alltså mindre än en månad efter kyrkans invigning. Det är sänt till Hanna i Torshem som en hälsning på hennes namnsdag den 5 januari. Kortet är utgivit av Hilma Dahlborgs bok- och pappershandel.

Kortet har ingått i ett häfte med olika katrineholmskort och är utgivet av Svenska Litografiska AB. Kyrkans namn är på kortet Emanuelskyrkan!

Inte heller på detta importkort från Calegi vykortslager är kyrkans namn rätt stavat! Det står Imanuelskyrkan.

Ett importkort utan förlagsangivelse.

Ett liknande kort men i liggande format. Calegi, Stockholm.

Detta kort är utgivit av Hj. Petterssons Bokhandel, Katrineholm. Foto: A Sjöquist.

Kortet, som är utgivit av Hilma Dahlborgs bok- och pappershandel, är sänt den 10 jan 1945 till Rödbäcksby.
”Kära mamma! Håller på att samla mej för ett riktigt brev som snart kommer. Har hemlängtan nu ett tag. Tack för alla fina julgåvor. Så här ser kyrkan ut på sommaren. Vi har just börjat med seriemöten i veckan. Många kära hälsningar …”

Ett av Pressbyråns kort postat den 15 augusti 1950. ”Har det skönt om dagarna men det är slut snart. Hälsning till Er alla”

Ett kort från Axel Eliassons konstförlag, postat på 1950-talet.

Utgivare är inte angiven på detta kort, men fotografen är S. Bergsten.

Ett handkolorerat foto utgivit av Kasche´s Bokhandel, Katrineholm.

Ett vykort från Ultraförlaget AB (foto B. Rask). På kortet skymtar SMU-gården, som byggdes 1965.

En flygbild där Immanuelskyrkan skymtar.

Ett vykort från Ultraförlaget AB (foto B. Rask). Stadshotellet, järnvägsstationen och Gröna kulle har tillsammans med Immanuelskyrkan valts att representera Katrineholm.

Arne